Wat is bijziendheid (myopie)?

Bijziendheid, of myopie, is een veel voorkomend zichtprobleem dat gewoonlijk kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen. Als je bijziend (myoop) bent, is je zicht scherp als je kijkt naar dingen vlakbij, maar zien voorwerpen verder weg er onscherp of wazig uit.

Waardoor wordt bijziendheid veroorzaakt?

Bijziendheid komt doordat het oog te lang is; de afstand tussen de voor- en achterkant van het oog is te groot of doordat het hoornvlies te bol is voor de lengte van het oog. Het brandpunt van het licht valt dan vóór het netvlies, waardoor voorwerpen op afstand er wazig uitzien.

Je kunt op elke leeftijd bijziend worden, maar doorgaans begint het in de kindertijd of de vroege tienerjaren. Je hebt meer kans dat je het wordt als een of beide ouders ook bijziend zijn.

Veel tijd doorbrengen met je ogen gefocust op dingen dichtbij, zoals bij lezen, schrijven of het gebruik van telefoons, tablets en computers kan ook het risico op het ontstaan van bijziendheid vergroten. Als kind veel buiten spelen kan het ontstaan van bijziendheid verminderen, de nieuwste onderzoeken* wijzen erop dat meer daglicht gunstig is.

* Walline J, Myopia control – a review. ECL 2016; 42 (1):3-8

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Door bijziendheid zien voorwerpen verder weg er onscherp of wazig uit, wat gevolgen kan hebben voor het zicht tijdens het autorijden, bij sport of bij het herkennen van mensen en voorwerpen op afstand. Dit kan leiden tot gespannen ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.

De diagnose van bijziendheid

Als u vermoedt dat u bijziend bent, zoek dan met behulp van onze zoektool een opticien bij u in de buurt om een afspraak te maken voor een oogonderzoek. Bij dit onderzoek wordt bepaald of u bijziend bent en in welke mate, en wordt vastgesteld hoe sterk de bril of contactlenzen moeten zijn om dit te corrigeren.

ACUVUE® contactlenzen voor bijziendheid

De meeste mensen die bijziend zijn kunnen hun zicht corrigeren met een bril of contactlenzen. Deze contactlenzen zijn zo gevormd dat het licht correct op uw netvlies valt, zodat u mensen en voorwerpen op afstand duidelijk kunt zien zonder bril. Voor ACUVUE® contactlenzen voor bijziendheid praat u met uw opticien over:

BEGINNEN MET HET DRAGEN VAN CONTACTLENZEN

Begin vandaag nog met het gratis† uitproberen van ACUVUE® contactlenzen.

†Houd er rekening mee dat er kosten voor professioneel oogonderzoek en aanpassing in rekening gebracht kunnen worden. Uitsluitend voor inwoners van Nederland vanaf
18 jaar. Eén proefpaar per persoon. Toelating afhankelijk van goedkeuring door een opticien. Uitsluitend via deelnemende opticiens.