Wat is astigmatisme?

Astigmatisme, of een cilinder, is een vaak voorkomende aandoening die op elke afstand wazig of vervormd zicht kan veroorzaken. Het kan zich op elke leeftijd voordoen en vaak zijn mensen met astigmatisme ook bij- of verziend. In Nederland heeft bijna de helft van de mensen met een bril voor zichtcorrectie astigmatisme.

Wat veroorzaakt astigmatisme?

Astigmatisme doet zich voor wanneer het oogoppervlak (het hoornvlies) of de lens daarachter niet rond is, maar ovaal, zoals een rugbybal. Hierdoor wordt het licht dat het oog binnenkomt vervormd, zodat het niet correct op het netvlies valt, met een wazig beeld als gevolg.

Wat zijn de symptomen van astigmatisme?

Astigmatisme kan wazig zicht veroorzaken wanneer u probeert te focussen op voorwerpen op afstand, zoals verkeersborden. Het kan ook gevolgen hebben voor uw zicht bij activiteiten dichtbij, zoals lezen of borduren. Als het niet wordt gecorrigeerd, kan astigmatisme leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, met de ogen knijpen en een wazig zicht.

HOE WEET IK OF IK ASTIGMATISME HEB?

Als u vermoedt dat u astigmatisme hebt, zoek dan met behulp van de tool 'opticien zoeken' (link) een opticien bij u in de buurt en maak een afspraak voor een oogonderzoek.

Oogtest voor astigmatisme

Vóór uw afspraak met de opticien kunt u thuis al het volgende proberen:

1. Als u een bril of contactlenzen draagt, zet u die op of doet u die in.

2. Ga op een afstand van circa 35 cm van uw computerscherm zitten.

3. Kijk naar het diagram terwijl u één oog bedekt met uw hand. Hoe zien de lijnen eruit? Zijn ze allemaal even duidelijk en scherp?

4. Voer deze stappen opnieuw uit om het andere oog te testen.

Wat betekenen uw resultaten? Als u geen astigmatisme hebt, moeten de lijnen er scherp en allemaal even donker uit zien. Als sommige groepen lijnen er scherp en donker uitzien, maar andere wazig en lichter, hebt u misschien astigmatisme. Welk resultaat u ook krijgt, dit moet in elk geval worden bevestigd door een opticien.

ASTIGMATISME CORRIGEREN

Ga naar uw opticien voor een oogtest

Wazig zicht is niet altijd het gevolg van astigmatisme, dus u moet het deskundige advies van een opticien inwinnen. Een opticien zal een aantal tests uitvoeren om te bepalen wat uw voorschrift is.

Welk type astigmatisme?

Er zijn twee soorten astigmatisme. Regelmatig astigmatisme is wanneer het hoornvlies meer in de ene richting gekromd is dan in de andere. Dit is de meest voorkomende vorm van astigmatisme en kan gemakkelijk worden gecorrigeerd met een bril of met torische contactlenzen. Onregelmatig astigmatisme is veel zeldzamer en doet zich voor wanneer de kromming van het hoornvlies niet gelijkmatig is. Het kan het gevolg zijn van oogletsel en beschadiging van het hoornvlies, of van een aandoening zoals keratoconus, een progressieve oogaandoening waarbij het midden van het hoornvlies dunner wordt en onregelmatig van vorm wordt. Dit kan niet altijd worden gecorrigeerd met een bril, maar mogelijk wel met speciale contactlenzen.

Astigmatisme corrigeren

Als u regelmatig astigmatisme hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken: dit kan gemakkelijk worden gecorrigeerd met een bril of zachte torische contactlenzen. Torische lenzen compenseren voor de individuele afwijkingen in de vorm van uw oog, waardoor licht op de juiste wijze op uw netvlies valt. Torische lenzen kunnen naast astigmatisme tegelijkertijd ook bij- en verziendheid corrigeren.

CONTACTLENZEN VOOR ASTIGMATISME

Voor een helder zicht met astigmatisme moeten uw contactlenzen op hun plaats blijven en niet verdraaien of verschuiven, ook niet bij een actieve leefstijl. ACUVUE® for ASTIGMATISM contactlenzen zijn voorzien van het unieke Eyelid Stabilised Design – een technologie die helpt ervoor te zorgen dat uw zicht stabiel, scherp en helder blijft tijdens uw dagelijkse bezigheden.

BEGINNEN MET HET DRAGEN VAN CONTACTLENZEN

Begin vandaag nog met het gratis† uitproberen van ACUVUE® contactlenzen.

†Houd er rekening mee dat er kosten voor professioneel oogonderzoek en aanpassing in rekening gebracht kunnen worden. Uitsluitend voor inwoners van Nederland vanaf 18 jaar. Eén proefpaar per persoon. Toelating afhankelijk van goedkeuring door een opticien. Uitsluitend via deelnemende opticiens.