Oogaandoeningen

Hoe eerder oogaandoeningen worden ontdekt, hoe groter de kans is dat de behandeling ervan slaagt. ACUVUE® informeert u over enkele oogaandoeningen.

Om mogelijke problemen snel te herkennen, vindt u hier uitleg over de meest voorkomende oogaandoeningen en de verschijnselen waarop u moet letten. Acuvue bepreekt hier achtereenvolgens:

  • Veelvoorkomende oogaandoeningen
  • Oogallergieën
  • Wazig zicht
  • Rode ogen en droge ogen


Veelvoorkomende oogaandoeningen
Als ze maar vroeg worden vastgesteld, kunnen de meest voorkomende oogaandoeningen, zoals glaucoom en staar, wel worden behandeld.

Oogaandoening: glaucoom
Net als een autoband staat het oog onder druk van binnen. Glaucoom is het resultaat van het onvermogen om deze druk goed te regelen. Wanneer de druk binnen het oog te hoog is, kunnen de kwetsbare zenuwen aan de achterkant van het oog beschadigd raken. Een onbehandeld glaucoom kan blindheid veroorzaken.
Als u de oogaandoening glaucoom heeft, is het vrij normaal dat u geen enkel symptoom opmerkt en dat uw zicht volmaakt normaal kan lijken. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig oogonderzoek laat doen om te controleren op oogaandoeningen als glaucoom, vooral naarmate u ouder wordt. Een jaarlijks oogonderzoek bij uw optometrist zal helpen om glaucoom in een vroeg stadium te ontdekken en uw ogen gezond te houden. Omdat glaucoom meestal een erfelijke oogaandoening is, is het bijzonder belangrijk om regelmatig uw ogen te laten onderzoeken als deze aandoening in uw familie voorkomt. In vroege stadia kan glaucoom meestal goed worden behandeld met oogdruppels. Voor ernstigere gevallen kan een laserbehandeling of een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Zenuwen die al beschadigd zijn, kunnen niet meer worden hersteld, maar gezonde zenuwen kunnen worden beschermd.
 

Oogaandoening: staar
Als u de oogaandoening staar (cataract) heeft, wordt de natuurlijke lens van uw oog troebel of mistig. Staar ontstaat meestal bij het ouder worden, hoewel een genetische vatbaarheid in sommige gevallen staar kan veroorzaken bij jonge mensen. Bij deze oogaandoening begint u te merken dat uw zicht vager wordt, dat u sneller verblind raakt en het oncomfortabel is om bij donker te rijden. Wanneer dat gebeurt, moet uw natuurlijke lens worden weggenomen en vervangen door een kunstmatige lens van plastic. Deze operatie is een van de meest uitgevoerde ingrepen ter wereld.
Blootstelling aan UV-straling versnelt de ontwikkeling van staar. Daarom is het belangrijk om uw ogen te beschermen met een bril en contactlenzen die UV-straling absorberen. Alle ACUVUE® contactlenzen hebben UV-filters* in de lens om u het hele jaar door te beschermen.

Zorg dat u elk jaar een oogonderzoek laat doen om te laten controleren op oogaandoeningen. Maak een afspraak bij uw contactlensspecialist (optometrist).
 

Oogirritatie en oogallergieën
Uw ogen zijn een gemakkelijk doelwit voor allergenen en irriterende stoffen omdat ze net als uw huid blootgesteld en gevoelig zijn.
Oogallergieën staan ook bekend als 'allergische bindvliesontsteking' en zijn een reactie op allergenen binnenshuis en buitenshuis, zoals pollen, schimmel, stofmijten of de vacht of huid van huisdieren. Deze allergenen komen in uw ogen en veroorzaken een ontsteking van het bindvlies. Dat is het celweefsel dat uw ooglid van binnen en het oogwit bekleedt en dat helpt om uw ooglid en oogbal vochtig te houden. Oogirritaties en oogallergieën zijn niet besmettelijk.
Andere irriterende stoffen zoals vuil, rook, chloor en dergelijke en zelfs virussen en bacteriën kunnen het effect van oogallergieën verergeren of oogirritatie verschijnselen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met oogallergieën bij personen die niet allergisch zijn. Sommige medicijnen en cosmetica kunnen ook symptomen van oogallergieën veroorzaken.

Symptomen van oogallergieën
Als uw ogen een allergeen of een irriterende stof voelen, reageert uw lichaam door chemische stoffen af te scheiden die histamines worden genoemd en die op hun beurt een ontsteking ontwikkelen. De veelvoorkomende symptomen van oogallergieën zijn het resultaat van deze ontsteking.
Deze oogirritatie geeft rode, jeukerige, branderige, tranende, opgezwollen ogen met een korrelig gevoel. De symptomen kunnen vergezeld gaan van een lopende, jeukerige neus, niezen, hoesten of sinuspijn. Ook kunt u mogelijk merken dat uw zicht tijdelijk wazig is of dat u zich niet kunt concentreren, u tot niets komt of u zich vermoeid voelt.
 
Oogirritatie lenzen
Om eventuele hinder of jeuk te voorkomen door allergieën en oogirritatie kunt u 1•DAY ACUVUE® MOIST® lenzen proberen – met elke dag een nieuw, schoon paar lenzen. Zo voorkomt u dat stof, pollen en andere irriterende stoffen zich kunnen ophopen zoals wanneer u steeds weer dezelfde contactlenzen draagt.
 

Wazig zicht
Veel mensen zullen op een of ander moment in hun leven problemen krijgen met hun zicht. Het is ook vrij normaal dat uw zicht blijft veranderen naarmate u ouder wordt. Wazig zicht of het onvermogen om iets scherp te kunnen zien kan door een aantal oogaandoeningen worden veroorzaakt:

 

Wilt u meer weten over rode ogen of droge ogen bij het dragen van lenzen, leest u dan verder op onze website. 

 

*UV-absorberende contactlenzen zijn geen vervanging voor UV-absorberende zonnebrillen aangezien zij het oog en het gebied eromheen niet volledig bedekken.